Emanuel a scris:invatatura ortodoxa se bazeaza pe realitate ... te-am mai intrebat : da-mi o explicatie la faptul ca omul are intuitia infinitului ... de unde o are ? caci odata ce nu exista nici un lucru in afara de Dumnezeu care sa fie infinit , atunci de unde are omul intuitia infinitului ? deci Dumnezeu este o realitate ... tot asa si vederea lui Dumnezeu ne descopera adevarul despre El : ca este sf Treime ... biblia nu este o suma de invataturi care au rezultat din gandirea sau rationamentele omenesti ale unui geniu sau mai stiu eu ce , ci din vederea lui Dumnezeu , unde omului i s-au spus adevaruri desprea lumea de sus ... frate biblia nu este antropomorfa ci este teocentrica caci este nimic altceva decat descoperirea de Sine a lui Dumnezeu care a vorbit cu oameni care au slujit lui in chip deosebit si care au placut Lui ...
Omul nu are nicio intuitie a infinitului. Ca dovada nici nu-l defineste altfel decat in termeni matematici.
"INTUÍȚIE, intuiții, s.f. 1. Capacitatea conștiinței de a descoperi, pe cale rațională (în mod spontan), esența, sensul unei probleme, al unui obiect. ♦ Principiu didactic conform căruia procesul predării și însușirii cunoștințelor trebuie să pornească de la reflectarea senzorială nemijlocită a obiectelor și fenomenelor studiate. 2. Descoperire bruscă, neașteptată, a unui adevăr, a unei soluții etc. ♦ Pătrundere instinctivă în esența unui lucru. – Din fr. intuition, it. intuizione.
Sursa: DEX '98
INTUÍȚI//E ~i f. 1) Formă de cunoaștere imediată a adevărului pe baza experienței și a cunoștințelor achiziționate anterior, fără raționamente logice preliminare. 2) Sentiment inconștient de prezicere a celor ce urmează să se întâmple; instinct. [G.-D. intuiției; Sil. -tu-i-ți-e] /<fr. intuition, lat. intuitio, ~onis
Sursa: NODEX "
"INFINÍT, -Ă, (1, 3) infiniți, -te, adj., s.m., (2) infinituri, s.n. 1. Adj. Care nu are margini, limite; nesfârșit2, nemărginit, nemăsurat; p. ext. foarte mare, considerabil. ♢ (Adverbial) Infinit mai valoros decât... 2 S.n. Categorie care exprimă natura absolută a materiei, proprietatea ei de a fi nelimitată în spațiu și în timp și inepuizabilă pentru cunoaștere; ceea ce nu are sau pare că nu are limită în spațiu sau în timp; nesfârșit1. ♢ Loc. adv. La infinit = în chip nelimitat, fără încetare. 3. S.m. (Mat.) Mărime variabilă care poate lua valori mai mari decât orice mărime dată. – Din. infinitus, fr. infini.
Sursa: DEX '98 "
Nu am sustinut ca biblia este antropomorfa. Reciteste postarea.
Pseudo-argumentatia ta se refera la ce ? Da, sunt convins ca Dumnezeu exista, numai ca modul in care il "vad" eu pe Dumnezeu difera de modul in care il vezi tu sau modul in care este prezentat in Biblie sau in expunerile clerului. Unde este problema ?
Aceeasi rugaminte pe care i-am adresat-o lui Zexelica ti-o adresez si tie.
Totusi daca sustii ca biblia nu a fost scrisa de om te rog explica aparitia ei in forma scrisa (nu stiu daca a circulat si in forma orala). Dar ar fi de dorit o explicatie clara si la obiect : cand, cum, unde a aparut prima data in forma scrisa, ca sa pot intelege care sunt implicarea, rolul si contributia lui Dumnezeu (ceva de genul in locatia X, la momentul Y, prin mijlocul/metoda Z).