Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

Forum de spiritualitate

Ultimele subiecte
» Mai este cineva pe aici?
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyDum Aug 11, 2013 8:58 am Scris de Tudorel666

» CRESTINI fara denominatiune
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptySam Mar 09, 2013 7:18 pm Scris de crestinul

» Cine este in realitate Isus!
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyDum Iul 08, 2012 2:11 pm Scris de Fairy

» NOSTALGII...poezii de Mihai LEONTE
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyDum Iul 08, 2012 2:06 pm Scris de Fairy

» Ok
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyMier Iun 16, 2010 11:37 am Scris de Tudorel666

» ARMONII MAJORE 2010...autor Mihai LEONTE
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyMar Iun 15, 2010 3:42 am Scris de Mihai LEONTE

» vizitati
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyLun Iun 14, 2010 9:59 am Scris de padawanu

» REVERII ADVERSE...poezii de Mihai LEONTE
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyJoi Iun 10, 2010 4:16 am Scris de Mihai LEONTE

» SCRIERI INOCENTE...de Mihai LEONTE
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyVin Iun 04, 2010 4:05 pm Scris de Mihai LEONTE

» Cenzura istoriei!!!
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyJoi Iun 03, 2010 6:37 pm Scris de Ancuta

» Distihurile lui Bujor...autor Mihai LEONTE
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyMar Mai 25, 2010 3:28 am Scris de Mihai LEONTE

» Despre crestinismul originar
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyLun Mai 24, 2010 11:41 am Scris de Tudorel666

» Dorurile mele
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptySam Mai 22, 2010 11:39 am Scris de Tudorel666

» VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyMier Mai 19, 2010 4:24 am Scris de Mihai LEONTE

» MIRAJELE ALBASTRE...poezii de Mihai LEONTE
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyMier Mai 12, 2010 4:18 pm Scris de Mihai LEONTE

» APOGEUL METAFORIC...poezii de Mihai LEONTE
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyDum Mai 09, 2010 7:04 am Scris de Mihai LEONTE

» RENASTEREA ZAMOLXIANISMULUI RELIGIA STRABUNILOR ROMANILOR
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyMier Mar 24, 2010 12:01 pm Scris de HareKrishna

» Vishnuism-monoteismul hindus
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyMier Mar 24, 2010 11:59 am Scris de HareKrishna

» Despre capitalismul salbatic
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyMar Mar 02, 2010 2:54 pm Scris de wima2203

» Ce nu se spune despre Miscarea Legionara?
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyMar Mar 02, 2010 2:39 pm Scris de wima2203

» E Omul urmasul lui Adam?
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyDum Ian 31, 2010 9:46 pm Scris de Anticristul01

» Bine v-am gasit!
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyDum Ian 31, 2010 8:13 pm Scris de Anticristul01

» POZE USERI
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyJoi Ian 28, 2010 3:37 pm Scris de IrinucaM

» Inaugurarea celei mai inalte cladiri din lume-DUBAI 2009
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyMar Ian 12, 2010 9:06 pm Scris de Anticristul

» Arte martiale
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyLun Ian 11, 2010 4:00 am Scris de IrinucaM

» Scrisoare adresata FEDERATIEI RUSE
BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) EmptyLun Ian 11, 2010 3:19 am Scris de IrinucaM

Cine este conectat?
În total sunt 8 utilizatori conectati: 0 Înregistrati, 0 Invizibil si 8 Vizitatori

Nici unul

[ Vizualizeaza toata lista ]

Recordul de utilizatori conectati a fost de 28, Joi Oct 02, 2014 3:20 am
Căutare

Rezultate pe:

Rechercher Cautare avansata

Nu sunteti conectat. Conectati-vă sau înregistrati-vă

BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT)

+8
Delta
Adi Baruch
No Name
Anticristul
Emil Condor
Der Bedeu
Dorstor
SAVIN
12 participan?i

Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 2]

1BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Lun Iun 09, 2008 5:29 am

SAVIN

vrajitor

BIBLIA-TANAH

DE CERBU

AM ISRAEL - POPORUL LUI ISRAEL - EVREI, SANT NUMITI POPORUL CARTI, LA SINGULAR. ESTE GRESIT. BIBLIA NU ESTE O CARTE , BIBLIA ESTE DE FAPT 24 DE CARTI.

cuvantul biblie vine de la un cuvant grec care inseamna O carte, in singular. dar biblia este o colectie de carti create dealungul multor sute de ani, si scrise de multe maini diferite, in diferite locuri geografice.
numai portiuna intaia , care se numeste in engleza " the pentateuch", si in ivrit "humas", sau cele 5 carti a lui mose, traditional sant considerate ca au un singur autor, si sant datate de pe vremea lui mose, adica cca. 1300 de ani inainte de isus.
dar biblia nu se opreste cu moartea lui mose . sute de ani dupa mose,au existat alti mari oameni recunoscuti ca profeti. dumnezeu l-ea vorbit, si ei ne-au lasat profetiile in scris. se pare ca dupa mose, dumnezeu a continuat sa tina legatura cu omenire, pana cand era sigur ca intradevar am inteles bine mesagele sale.
deci cate carti in total sant in biblie? si cand a venit timpul sa se inchide usa autorilor care poate mai scriau carti. cum sa stiut sa se zica "asta e".
cuvantul care descrie oficial inchiderea bibliei e "canonizare". o fi poate un alt term in romaneste, dar eu nu il cunosc.
canonizarea era o decizie luata de mari rabin si intelepti care sau adunat in orasul JABNEH aproximativ in anul 100 dupa isus. cu tote ca de obicei evrei rediscutau ori si ce decizie, de data asta statura inteleptilor si a rabinilor care au luat parte la aceasta conferinta era de asa natura, ca toata lumea , in toate tarile au fost de acord cu aceasta decizie finala.
deci sa hotarat ca biblia contine 24 de carti, inclusiv cartile profetice.
de ce profetiunea a incetat? rabini cred inchiderea perioadei profitice este un compliment aratand maturitatea poporului.
dar in ivrit biblia ni se numeste biblia (am spus ca este greceste). in ivrit biblia se numeste "TANAKH". DE CE? "T" ESTE PENTRU "TORAH", CARE IN CAZUL NOSTRU SE REFERA LA CELE 5 CARTI A LUI MOSE.
"N" ESTE PENTRU CUVANTUL "NEVIIM", ADICA PROFETI IN IVRIT. IAR "K" E PENTRU "KETUVIM", ADICA CELE SCRISE.
"TORAH" , reprezinta comunicatile directe de la dumnezeu. TORAH este citita in cursul anului in intregime in sinagogi. este socotita cea mai sfanta.
categoria a doua, NEVIIM, sau carte profetilor, contine cuvintele lui dumnezeu, dar scrise in cuvintele autorilor, profeti.
KETUVIM, sant comunicati in spiritul lui dumnezeu,dar nu direct de la dumnezeu.
deci, TORAH este cea mai sfanta parte a bibliei(5 carti), fiind vocea lui dumnezeu, NEVIIM, e sub TORAH, in sfintenie, fiind vocea lui dumnezeu prin cuvintele profetilor, si KETUVIM, ultima in sfintie, fiind cuvintele oamenilor sub influenta divina.
TORAH contine, cum am spus, cinci carti, care i vi le spun pe englezeste, ca in romaneste nu stiu traducerea: GENESIS, EXODUS, LEVITICUS, NUMBERS, DEUTERONOMY.
in NEVIIM avem 8 carti: JOSHUA, JUDGES, SAMUEL I SI SAMUEL II, KINGS I SI KINGS II, ISAIAH, JEREMIAH, EZEKIEL, SI O CARTE IN CARE SE AFLA 12 PROFETI INPREUNA SI ANUME : HOSEA, JOEL, AMOS, OBEDIAH, JONAH, MICAH, NAHUM, HABAKKUK, ZEPHANIAH, HAGGAI, ZECHARIAH, SI MALACHI.
in KETUVIM avem 11 carti si anume :PSALMS, PROVERBS, JOB,SONG OF SONGS, RUTH, LAMENTATION, ECCLESIASTES, ESTHER, DANIEL, EZRA SI NEHEMIAH(ca o singura carte), CHRONICLES I SI II.
biblia se termina cu regele CYRUS, neevreu, care recunoaste pe dumnezeu ca creatorul universului. cand se ajunge la o reconesanta universala a lui dumnezeu, evrei considera biblia complecta.
daca cunva aveti intuitia de a numara cartile care l-am enumerat, va iesi mai mult decat 24. e felul in care lista este inpartita. eu v-am dato in engleza, dar un alt paradox, iese exact 24 de carti si nu mai mult inparteala in ivrit.
numarul 24 este inportant pentru evrei. ei erau 12 triburi, dar prin cartile lor copii lui israel au devenit dublu ce erau.
profeti si -au facut un nume prin diferite fapte sau cuvinte.
cand regele david sa luat de o femeie casatorita, si a aranjat ca barbatul ei sa moara pe campul de lupta, ca sa poata sa o ia de nevasta, dar ea a devenit insarcinata de la rege inainte de a murit sotul ei, deci a comis si adulteria si o uchidere, nu era nimeni care putea sa-i zica ceva regelui, inafara de profetul NATHAN, care in numele religei si a lui dumnezeu a reusit sa-l faca pe rege sa-si ceara iertare, o iertare care a primito de la dumnezeu.
ISAIAH a avut o predictie ca " intro zi vulpea si mielul se vor culca inpreuna ", iar woody allen, a zis : "dar mielu nu va adormi"
ISAIAH, a spus poporului ca are mari responsabilitati pentru ca sant sub un contract cu dumnezeu. deci evrei au ca misiune sa fie lumina natiunilor "OR LE GOIM".
ce apropo sant cele spuse de profetul JEREMIAH, care , a spus, ca nicio data nu este o solutie sa ne punem capul in nisip. el a spus ca decadenta morala duce direct la pierdere militara. putere spirituala este cea mai grozava arma care o armata poate sa aibe. se zice ca destructia primului templu in anul 586 inainte de isus, e in mare masura ca nu sa ascultat cea ce a zis JEREMIAH.
dar dupa destructie, jeremiah a predict, si sa intamplat, ca: "incodata se va auzi in jerusalem sunetul de muzica, cat si vocea mirelui si a miresei" .si aceste cuvinte se canta azi la fiecare nunta evreiasca.(KOL SASON, VE KOL SIMHA, KOL HATAN VE KOL CALAH).
DUPA TRADITIE, PROFETUL EZEKIEL NU A MURIT. el revine pe pamant cu missiuni celeste. traditia evreiasca ne spune ca el e prezent la fiecare circumzitie, si este asteptet in timpul sederului de pesah. il asteptam, pentru ca el va fi cel care va anunta venirea lui MASIAH. de pesah se lasa un pahar de vin plin pentru EZEKIEL, iar in timpul circumzitiei, exista un tron care se numeste "scaunul lui EZEKIEL".
EZEKIEL a avut o viziune care ia dat ocazia sa se uite in secolul al 20. el a vazut si holocostul si nasterea statului israel.el vorbea evreilor din babilonia, dupa destrugerea primului templu.el l-a spus ca trebuie sa aibe TIKVA, speranta. de aia imnonul israelului se numeste HA TIKVA, adica speranta.
in timp ce in majoritatea bibliei dumnezeu ne vorbeste, in PSALMS noi vorbim la dumnezeu. sant 150 de capitole, in majoritate scrise de regele DAVID.
evrei numesc cartea de PSALMS - SEFER TEHILIM.
O PARTE DIN ACESTE TEHILIM FACEAU PARTE DIN SERVICIU TEMPLULUI, CANTATE FIIND DE LEVITES, ACOMPANIAT DE O ORCHESTRA.
evrei au adopta TEHILIM ca forme de rugaminte de dumnezeu in caz de boala. se obisnueste ca prieteni sau familie sa recita tehilim ca bolnavul sa devina sanatos. si exista un serviciu, unde se poate trimite prin internet TEHILIM pentru cineva bolnav direct la kotel, peretele de lamentatie, in jerusalem, si se va introdui de benevoli dorinta in crapaturile peretelui. de ce ? pentru ca acest perete este singura parte a templului care a mai ramas. se crede ca rugaciunile care se spun acolo se ridica direct spre dumnezeu. de ce? ca de la perete la punctul unde era in templu locul cel mai sfant (KADOSH KEDOSHIM), locul in care se crede ca dumnezeu A COBORAT INTRE OAMENI, e numai cca 90 de metri. 90 de metri de unde, poate, sa aflat dumnezeu. e ceva, daca crezi !
TEHHILIM numarul 23 este recitat la inmormantari.
daca a fost o carte care ia facut tare nervosi pe cei care trebuiau sa hotareasca ce carti vor face parte din biblia finala, era cartea THE SONG OF SONGS - SIR HA SIRIM -CANTECUL CANTECELOR (cred!). este o poezie de dragoste cu imagini erotice...poate prea sexi pentru biblie.
ce a salvat intrarea in biblie a acestei carti era argumentul lui RABBI AKIVA, care a sustinut ca aceasta carte scrisa de REGELE SOLOMON, reflecta relatia de dragoste intre dumnezeu si poporul evreu, ca si dragostea celor doi indragostiti. DUMNEZEU ESTE MIRELE SI ISRAEL ESTE MIREASA. SI CASATORIA A LUAT LOC PE MUNTELE SINAI CAND EVREI AU PRIMIT TORAH DE LA DUMNEZEU. ERA O CASATORIE DE DRAGOSTE. PE VESNISIE.
partea sexuala a acestui carti nu a deranjat , sex este socotit in judaism ca ceva frumos, sanatos, de dorit, creat de dumnezeu, si ce este creat de dumnezeu prin definitie nu poate fi socotit murdar. si poate de aia acest text este citit vineri seara , cand evrei se prepara nu numai pentru frumusetea sabatului, dar si pentru delicioasa uniune fizica cu nevasta, cum este ORDONATA de legea judaica. ( ce alta religie ordoneaza prin lege religioasa sex intre parteneri, si nu numai, dar si in ce zile specifice.) o sa revin mai tarziu pe subiectul asta cand va voi povesti de legile de familie.
DE CE SE INTAMPLA RELE LA OAMENI BUNI?
asta este punctul dureros intre umanitate si dumnezeu. si de aia, ca o incercare de explicatie, gasim in biblie CARTEA LUI JOB. in ea avem un om bun, religios, care trece de la bogatie la saracie, la tragedie personala, fara sa se intrevada niciun motiv.in acesta carte se ajunge la concluzia ca noi nu stim de ce oameni buni, nevinovati sufera. dar se intampla. si noi nu putem judeca pe dumnezeu. noi nu putem invinovati pe dumnezeu. noi, pur si simplu, nu putem intelege tot ce dumnezeu face.
noi. oameni, santem ignoranti. scrie in JOB, dumnezeu vorbeste: " UNDE AI FOST TU CAND EU AM PUS FUNDATIA GLOBULUI ?POTI TU INTELEGE CE AM FACUT? RECUNOASTE CA NU POTI. DE CAND TRAIESTI TU, AI COMANDAT TU VREO ZI SA INCEAPA?....."
cum zicea un filozif evreu " daca am intelege dumnezeu, am fi dumnezeu". noi nu avem desteptaciunea lui dumnezeu. sau cum se spune "SA-TI FIE FRICA DE DUMNEZEU, ASTA ESTE DESTEPTACIUNE"
facand fata morti celor dragi, evrei, dealungul anilor, sau confortat cu cuvintele lui JOB,:"DUMNEZEU A DAT, DUMNEZEU A LUAT, SFANTIT FIE NUMELE LUI DUMNEZEU".
CAND REGELE SOLOMON ERA MAI INVARSTA, CU EXPERIENTA VIETI, A SCRIS PROVERBELE.
cervantes, un novelist spaniol a zis ca proverbe sant zicale scurte trase din experienta lunga.
PROVERBELE, nu este socotita o carte evreiasca.cuvantul israel nu apare nicio data.instructiunile si desceptatiunea sant aplicabile la toti.multe din zicalele lui solomon au intrat in vocabularul de zi de zi in multe limbi.

IN CONCLUZIE:
--biblia, care se numeste de fapt TANAH, este formata de TORAH, NEVIIM SI KETUVIM.

--CUVINTELE LUI DUMNEZEU CARE AU FOST TRANSMISE PRIN POFETI REZONEAZA SI AZI PUTERNIC, MAI ALES CUVINTELE LUI NATHAN, ISAIAH, JEREMIAH, ELIJAH SI EZEKIEL.

--song of songs, o opera erotica, intra in biblie ca o metafora de dragostea lui israel si dumnezeu.

--cartea lui JOB este raspunsul bibliei la problema faptului ca oameni buni si nevinovati sufera.

--proverbele, reprezentand desteptaciuna lui solomon, ramane un gid a bibliei pentru problemele zilnice a omului.

DE CERBU

2BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Mier Iun 11, 2008 1:31 pm

Dorstor

Dorstor
-

Alte sinonime pt biblie la iudei(sau aproape sinonime)Sefer hasefarim=Cartea CartilorKitvei Hakodes=Scrieri SfinteMikra=ceea ce se citeste   TANAH vine de la inceputul cuvintelor:Tora,Neviim si Ketuvim in ebraica

3BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Sam Iun 14, 2008 8:48 am

Der Bedeu

zeu

Da Dorstor,dar singurul nume de care nu fac uz evreii este " Biblia" care este numele ce crestinii au dat Tanah-ului evreu.

4BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Sam Iun 14, 2008 5:19 pm

Emil Condor

Emil Condor
vrajitor

Dar... are importantă că se numeste Tanah, Biblie ori Sfântă Scriptură?

5BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Dum Iun 15, 2008 6:27 am

Anticristul

eliberat

Der Bedeu a scris:Da Dorstor,dar singurul nume de care nu fac uz evreii este " Biblia" care este numele ce crestinii au dat Tanah-ului evreu.
.....................................................................................................................................................................................
Crestini au numit o Biblie dupa ce au strangulat o putin si au adaugat N Testament.Tanah este numai ceea ce ei zic Vechiul testament si la crestini e de putina insemnatate.

6BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Dum Iun 15, 2008 12:50 pm

No Name

inger

Iar evreii i-au dat un milion de intrepretari TANAHULUI prin aparitia TALMUDULUI ... Laughing

7BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Dum Iun 15, 2008 6:50 pm

Anticristul

eliberat

No Name a scris:Iar evreii i-au dat un milion de intrepretari TANAHULUI prin aparitia TALMUDULUI ... Laughing
.....................................................................................................................................................................
Am mai discutat cu tine problema talmuduluidar tot surd ai ramas.Daca s au dat interpretari ele sint in talmud .Nu te ating pe tine deloc.Ia tu Tanahul ca e la indemina si citeste in ivrit si da tu interpretarea corecta.Dar nu din biblie unde sint sute de traduceri din traduceri.
Fiecare cu interesul lui.

8BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Lun Iun 16, 2008 1:46 am

SAVIN

vrajitor

no name,
TALMUDUL NU ESTE COMENTARI DESPRE TANAH,
TALMUDUL ESTE LEGEA ORALA SCRISA INAINTE CU CCA. 2000 DE ANI, CAND DIN CAUZA EXILURULUI EVREIESC IN TOATA LUMEA, ERA FRICA CA LEGEA ORALA SE VA PIERDE.
LEGEA ORALA A FOST TRANSMISA DE DUMNEZEU, TIMP DE 40 DE ZILE PE MUNTELE SINAI, LUI MOSHE, CARE A TRANSMISO LUI AARON, FRATELE LUI SI PRIMUL PREOT. AARON A TRANSMISO INTELEPTILOR CARE CONDUCEAU CELE 12 TRIBURI, IAR INTELEPTI AU TRANSMISO POPULATIEI, CU OBLIGATIA CA TATA SA INVETE PE COPII.
TANAH/BIBLIA/VECHIUL TESTAMENT ESTE O CARTE.
TALMUDUL ESTE O COLECTIE DE 21 DE VOLUMURI.
LEGILE CARE SANT IN TALMUD REPREZINTA BAZA LEGILOR IN TOATE DOMENILE, PE PLAN INTERNATIONAL.
EXISTA INSA O BIBLIOTECA INTREAGA CU COMENTARI DESPRE TANAH, DAR ASTA NU ESTE TALMUDUL.
ACUMA STI !

9BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Vin Iun 20, 2008 1:34 pm

No Name

inger

AHA ...ca "telefonul fara fir "!...asa e TALMUDUL ...adica fiecare crede ce vrea clap

10BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Sam Iun 21, 2008 3:49 pm

SAVIN

vrajitor

talmudul nu este o carte de credinta. 21 de volume a talmudului sant o biblioteca legala.
legile erau transmise oral, cand fiecare familie era responsabila sa stie exact si precis NUMAI O LEGE.
era o responsabilitate luata cu mare atentie, ca era vorba de legile formulate de dumnezeu.. fiecare punc si virgula erau importante.
faptul ca in doua locuri geografice diferite, in babilonia (irak) si in israel, acelasi document a fost scris la fel, arata validatea legilor si faptul ca transmisia lor a fost facuta exact asa cum era originalul, si nu e vorba de un joc de copii.
in plus, talmudul, pentru fiecare punc de lege, contine discuti juridice intre rabini care participau. discutile le gasesti pe aceas pagina ca legea. daca majoritatea rabinilor erau de acord ca legea este asa, pagina contine un semn. daca exista discuti fara concluzi, pagina contine un alt semn. vorbim deci de o lucrare serioasa .
mai tarziu, sa produs SHULHAN ARUH, care este o lista a legilor, dupa subiect, folosite pana astazi.
deasemenea exista biblioteci legale intregi care discuta mai departe, cu diferite comentari, diferitele legi.
nu este de pomana ca uni rabini isi consacra tota viata de a studia in adancime aeste materiale.

11BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Mar Aug 05, 2008 5:18 am

Adi Baruch

muritor de rand

Vechiul Testament nu este altceva decat Intelepciunea Cabala din cap in coada.Nici un cuvant din aceasta carte nu are legatura cu realitatea aceasta si absolut tot ce se descrie sunt lumiile spirituale aflate in interiorul nostru. Cu respect Adrian

12BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Mar Aug 05, 2008 5:24 am

Delta

Delta
demon

suicide

13BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Mar Aug 05, 2008 7:56 am

Der Bedeu

zeu

Adi Baruch a scris:Vechiul Testament nu este altceva decat Intelepciunea Cabala din cap in coada.Nici un cuvant din aceasta carte nu are legatura cu realitatea aceasta si absolut tot ce se descrie sunt lumiile spirituale aflate in interiorul nostru. Cu respect Adrian

Si dumneata poti da dovezi la ce scri sau numai bati capu aci? Cu respect Der Bedeu.

14BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Mar Aug 05, 2008 11:33 am

SAVIN

vrajitor

ADRIAN, biblia, sau prost denumita de crestini "vechiul testament", este istorie, si legi, si locuri, si fapte, dovedite de arheologie, de torah si talmud, de poporul evreiesc in existenta de mii de ani, de israel , un fapt pe loc si pe harta, etc. nu are nici o legatura cu kabalah, care este o lucratura aparte, un text aparte, idei aparte.
kabalah face parte integrala de judaism, dar nu este biblia, care are radacini diferite.
daca in torah il avem pe dumnezeu care creaza lumea si omenirea, in kabalah se incearca sa se explice creatia.creatia in biblie este dumnezeasca, ideile din kabalah sant omenesti, cu influenta dumnezeasca, nedovedita inca. de aia kabalah este asa de greu de inteles si studiat.

15BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Mier Aug 06, 2008 3:55 pm

Cris

inger

Cine-i Cerbu?

16BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Mier Aug 06, 2008 5:33 pm

Lupu

Am si eu o intrebare pentru evreii de pe aici. Legenda potopului si a lui Noe, este sau nu inspirata dintr-o legenda mult mai veche, sumeriana ?

17BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Mier Aug 06, 2008 5:49 pm

Heruer

inger

Lupu a scris:Am si eu o intrebare pentru evreii de pe aici. Legenda potopului si a lui Noe, este sau nu inspirata dintr-o legenda mult mai veche, sumeriana ?
A fost si este greu sa fi original. Nici Moise n-a fost si nici Isus si daca stam "stramb" si judecam "drept" nici sumerieni n-au fost originali. Inca nu s-a dat un raspuns cert cine a fost mai intai : oul sau gaina ...

18BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Mier Aug 06, 2008 7:24 pm

Der Bedeu

zeu

Lupu a scris:Am si eu o intrebare pentru evreii de pe aici. Legenda potopului si a lui Noe, este sau nu inspirata dintr-o legenda mult mai veche, sumeriana ?

Dece sa nu intrebi pe profesorul tau la scoala?

19BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Mier Aug 06, 2008 8:18 pm

Cris

inger

Heruer a scris:
A fost si este greu sa fi original. Nici Moise n-a fost si nici Isus si daca stam "stramb" si judecam "drept" nici sumerieni n-au fost originali. Inca nu s-a dat un raspuns cert cine a fost mai intai : oul sau gaina ...

Pai gaina a fost mai intai... Embarassed
Da,asa e cum spui mai sus.Mitul potopului este un mit al lumii si se regaseste in multe legende,inclusiv sumeriene.

20BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Mier Aug 13, 2008 9:04 pm

Anticristul

eliberat

Pai gaina a fost mai intai...
Da,asa e cum spui mai sus.Mitul potopului este un mit al lumii si se regaseste in multe legende,inclusiv sumeriene.

La toate popoarele se gaseste mitul potopului.Depinde fiecare cum la perceput.
Mose la scris la mai multe mii de ani ,dar asta nu inseamna ca la copiat.Ca se gaseste si la alte popoare ,rezulta ca se sprijina pe un adevar.

21BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Joi Aug 14, 2008 2:37 am

Adi Baruch

muritor de rand

Moise - păstorul credincios
Moise simbolizează puterea spirituală,Faraon simbolizează puterea egoismul. Povestea ieșirii din Egipt este mult mai mult decât istorie, este povestea luptei dintre întuneric și lumină.
Lior Gur
E noapte în Egipt. În casele evreilor este liniște. Doar orăcăitul broaștelor din Nil tulbură câte-odată liniștea. Lumina se aprinde în coliba lui Amram și Ioheved din tribul Levi. Dacă ne vom apropia puțin vom putea auzi plânset de copil. Ioheved acoperă cu mâna gura micuțului pentru ca plânsul să nu fie auzit. Amram stă lângă ei cu fața împietrită. Cei mici Miriam și Aharon ,s-au trezit speriați și s-au lipit de șorțul mamei lor ,Ioheved. Faraon regele Egiptului a dat ordin ca toți băieții care se nasc să fie înecați în Nil. Trimișii lui se învârt printre case și trag cu urechea la orice șoaptă. De vreo trei luni micuțul Moise este ținut ascuns în coliba părinților săi ,însă nu se mai poate continua astfel. Mâine se va duce Miriam la Nil și îl va pune pe Moise într-un coșuleț de papirus pe marginea râului. Se va uita printre trestii la ce se va întâmpla și va spera să fie bine.

Astfel, din întuneric și incertitudine se dezvăluie punctul luminos cel mai mare din istoria poporului Israel. Moise patriarhul nostru,este fără îndoială conducătorul cel mai important al poporului evreu din toate timpurile: el i-a scos pe fiii lui Israel din Egipt și i-a adus până la intrarea în Israel și datorită lui am primit cele zece porunci .

Conform înțelepciunii cabalei, povestea vieții lui Moise are o însemnătate profundă si fascinantă. “Moise “ simbolizează puterea spirituală care există în fiecare din noi, Faraon , simbolizează puterea egoismului care îl stăpânește pe om și îi descurajează voința pentru spiritualitate.
Cabala descrie lupta dintre Faraon și Moise ca o luptă internă care are loc în om. Aceasta este o luptă puternică între voința pentru spiritualitate care s-a trezit deodata în om și evoluează încet încet, și între egoismul crud și distrugător care descurajează de fiecare dată voința pentru spiritualitate .

Lupta dintre aceste două puteri ,”Moise și Faraon “ este lupta din om, lupta pentru punctul care se numește “Israel” care se află în fiecare dintre noi , luptă care va hotări pentru ce scop va trăi omul. Dacă va alege să-și trăiască viața pentru a obține mijloace materiale sau corporale pe lumea asta, sau va evolua și va descoperi lumea spirituală.
Cât timp conduce mâna lui Faraon, omul rămâne în Egipt, însă când puterea lui Moise crește, omul reușește să se elibereze.
Ieșirea din Egipt simbolizează eliberarea de sub asuprirea egoismului.

A declara război egoismului
Prima stație din viața lui Moise este palatul lui Faraon. Patruzeci de ani trăiește Moise în casa regelui Egiptului ca fiul adoptiv al Batiei, fiica lui Faraon.
Ca prinț al egiptului, Moise a avut parte de toată cinstea cuvenită fiilor de regi.
Cei mai aleși dintre înțelepții Egiptului l-au învățat toate științele lumii, mâncarea și băutura nu au lipsit de pe masa lui și avea tot ce un om și-ar putea dori.
Astfel a decurs viața lui Moise în palatul lui Faraon, până a apărut în el voința pentru spiritualitate, iar din acest moment viața lui s-a schimbat total.
Ceva inezplicabil l-a împins să iasă din palat și să-și caute frații.

Povestea cabalei ne învață că în momentul în care se trezește punctul spiritual în om ,el nu mai poate rămâne în continuare în locul în care domnește egoismul. Acesta este motivul din care Moise a simțit nevoia să iasă din palat.

Atunci când Moise vede că un egiptean lovește un evreu, îl ucide pe egiptean. Uciderea egipteanului simbolizează o noua etapă în lupta internă dintre Moise și Faraon . După ce punctul “Moise“ se trezește în om ,el nu mai suportă să mai fie stăpânit în continuare de egoismul care îi descurajează înaintarea spirituală. Uciderea egipteanului semnifică declarare de război forței generale a egoismului.
Pâna la 120
Zvonul despre uciderea egipteanului ajunge la Faraon si ca reacție, acesta poruncește ca Moise să fie omorât. Moise, neavând încotro, fuge în Madian.
Nici în Madian Moise nu-și găsește liniștea. Dorința pentru spiritualitate continuă sa crească în el. Itro, preotul Madianului a aflat de însușirile ieșite din comun ale lui Moise,l-a invitat în cortul lui și i-a dat-o de sotie pe fiica sa , Țipora.
În Madian Moise își dezvoltă voința pentru spiritualitate , și se pregătește pentru lupta față în față cu Faraon. Când va termina perioada de pregătire se va întoarce în Egipt și-i va salva pe fiii lui Israel din robie.

Procesul evoluării spirituale înaintează tot timpul în cicluri. Fiecare ciclu de acest fel este numit în limbajul cabalei “40 de ani”. Cifra 40 are o semnificație speciala în limbajul cabalei. În numerologie ,40 are aceiași valoare cu litera ebraică “mem - M”. Litera “M – mem” simbolizează sfirat habina. Nu este vorba aici de “anii” pe care îi cunoaștem noi, ci fiecare “an” este un semn al unei trepte spirituale pe care omul o dobândește.

De aceea ,cei 120 de ani ai lui Moise descriu treapta superioară completă la care a ajuns în trei faze.

-“40 de ani” a trăit Moise în casa lui Faraon până s-a dezvăluit în el dorința pentru spiritualitate.
- “40 de ani” a dezvoltat Moise în Madian această dorință pâna a devenit destul de puternic pentru a se confrunta cu Faraon - “egoismul”
-“40 de ani” i-a condus Moise pe fiii lui Israel în deșert pentru a ajunge în Israel.
Moise a complectat toate cele 120 de trepte spirituale. Aceasta este și originea cunoscutei urări “ad mea ve esrim” “pâna la 120”, pe care ne-o urăm unul celuilalt, pentru ca fiecare să ajungă la nivelul la care a ajuns Moise.
Punctul culminanat în lupta dintre puteri.
Ați ajuns exact la timp. Tensiunea este mare. În colțul din dreapta stă Moise, cel mai mare dintre conducătorii tuturor timpurilor, în colțul din stânga stă Faraon cel rău.
Lovitura a noua : “întuneric în Egipt”
Moise și Aharon stau încă o data și de data asta pentru ultima dată, în fața lui Faraon, și îi cer : “Trimite poporul meu !”
De data asta regele Egiptului fierbea de furie. “ferește-te!” a strigat la Moise , “pleacă și nu te mai întoarce, dacă te vei întoarce în palat vei muri !”

Moise și Aharon nu se vor mai întoarce la palat.
A doua zi, avându-l pe Creator de partea lui, Moise unește poporul , Egiptul este lovit cu moartea întâilor născuți, Faraon este învins și fiii lui Israel ies în libertate.

Neasemănându-se cu “punctu Moise” care deja era “copt”, restul voințelor erau încă stăpânite de egoism, de aceea, în momentul în care poporul a fost gata să-l urmeze pe Moise, ieșirea de sub asuprirea egoismului s-a produs imediat. Din acest motiv noi spunem că ieșirea din sclavie în libertate s-a facut repede.
Moise este singura voință care simte și cunoaște drumul. Datorită legăturii lui cu Creatorul , el conduce restul voințelor să iasa din Egipt. Deși toate voințele omului sunt gata să iasă de sub asuprirea lui Faraon, egoismul nu le slăbește si le urmarește până în ultima clipă.
Când sosește momentul mult dorit în care omul se eliberează de asuprirea egoismului, se umple de bucurie și fericire pentru că în sfârșit pornește în călătoria spre lumea superioară.
Un bilet de intrare în spiritualitate
Cabaliștii ne povestesc că biletul de intrare în spiritualitate este puterea de a-ți iubi semenii. În ziua de azi ,noi trăim într-o lume materialistă și competitivă, lume în care om pentru om e lup.
De fapt, realitatea în care trăim, accentuează mai mult ca niciodată nevoia pentru unificare. Exact acest moment l-au așteptat marii cabaliști timp de mii de ani.
Timp de mii de ani, cabaliștii au dezvoltat pe ascuns înțelepciunea cabalei pentru a o potrivi generației noastre. Astăzi, când înțelepciunea cabalei este descoperită de majoritatea poporului ca fiind metoda de unificare, tot ceea ce trebuie să facem este doar să dezvoltăm voința pentru spiritualitate care se află în fiecare dintre noi și să ne folosim de metoda care ne-au lăsat-o cabaliștii pentru corectarea egoismului. Realitatea spirituală totală și eternă este mai aproape ca niciodată și se află la-ndemâna oricui.

Cine este Moise în zilele noastre ?

Noi, poporul Israel, fiecare dintre noi și toți împreună. De această dată, dorința pentru spiritualitate si iubirea semenilor se trezește în poporul întreg si nu numai înr-un singur conducător. În fiecare dintre noi există această dorință care se numește “Moise”. Avem șansa de a o asculta și de a da deoparte celelalte dorințe, pentru a-l lăsa pe Moise să ne conducă spre Israelul spiritual, spre lumea spirituală, spre lumină.
În momentul în care vom face acest lucru, vom descoperi o realitate spirituală absolută și eternă.

Să avem parte de abundență infinită și de fericirea omenirii dincolo de orice imaginație.

22BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Joi Aug 14, 2008 3:47 am

Remussatala

Remussatala
demon

Eu cred că Dumnezeul evreilor a fost inventat de egipteni.

Faptul că evreii au ales să treacă prin deșert 40 de ani în loc să cucerească direct Egiptul e un argument clar.

Faptul că Moise a avut copilăria unde a avut-o fiind foarte apropiat de Faraon e un alt argument.

În rest mai am doar întrebări și bănuieli.
Israel putea avea opțiunea de a se uni și cu alte state pentru a cuseri Egiptul iar plecarea prin deșert a Israelului cred că are legătură cu asta însă nu mă pricep prea bine eu la asta. Dar dacă are legătură iar avem un argument clar cum că Dumnezeul evreilor a fost inventat de egipteni.

Tare mă cam tem că de fapt în realitate evreii doar au fost folosiți de egipteni doar pentru a destabiliza posibilitățile de invadare a vecinilor și atât, iar evreii au înghițit gălușca asta și încă o mai înghit.

Faptul că Dumnezeul evreilor nu este creatorul universului este însă o certitudine și asta este dovedit de faptul că Israel are un pământ cucerit prin război de la Dumnezeu și nu un pământ oferit de Dumnezeu prin-o creație sau într-un mod asemeni felului în care Moise ar fi despărțit apele cu toiagul. Cum poțu Tu Creatorul Universului să pui oamenii la război pentru o palmă de pământ când Tu zici că ai creat universul?

Dacă tot trebuiau făcute minuni atunci de ce nu a fost creat din prima un pământ locuibil la fel cum a fost creat și universul cică? Cum poate un Creator al Universului să pună oamenii la război pentru pământ?

http://win9x.forum-free.org/

23BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Joi Aug 14, 2008 6:44 am

Adi Baruch

muritor de rand

Nu exista asa ceva Dumnezeul al evreilor sau al altui neam.Dumnezeul este unul singur si apartine tuturor.Dupa cum am mai scris semnificatia scriselor din Vechiul Testament nu are nici o legatura cu lumea aceasta ci este o descriere de ''forte'' si miscari care au loc in lumea spirituala ce se afla in interiourul nostru.Stiu ca e greu de inteles acest lucru mai ales cand dorinta pt spiritualitate la om este practic inexistenta.Dar cum toti o sa ne trezim intr-o zi fie ca vrem sau nu vrem noi totul o sa ni se para clar ca lumina zilei.
Pana atunci vom continua sa suferim in dorintele noastre egoiste care nu fac altceva decat sa ne impinga de la o suferinta la alta.

O zi buna tuturor,Adrian

24BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Joi Aug 14, 2008 8:21 am

Heruer

inger

Adi Baruch a scris:Nu exista asa ceva Dumnezeul al evreilor sau al altui neam.Dumnezeul este unul singur si apartine tuturor.Dupa cum am mai scris semnificatia scriselor din Vechiul Testament nu are nici o legatura cu lumea aceasta ci este o descriere de ''forte'' si miscari care au loc in lumea spirituala ce se afla in interiourul nostru.Stiu ca e greu de inteles acest lucru mai ales cand dorinta pt spiritualitate la om este practic inexistenta.Dar cum toti o sa ne trezim intr-o zi fie ca vrem sau nu vrem noi totul o sa ni se para clar ca lumina zilei.
Pana atunci vom continua sa suferim in dorintele noastre egoiste care nu fac altceva decat sa ne impinga de la o suferinta la alta.

O zi buna tuturor,Adrian
Este doar un punct de vedere, nu-i asa ? Sau este adevarul, singurul adevar ?

25BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Empty Re: BIBLIA = TANAH (VECHIUL TESTAMENT) Joi Aug 14, 2008 11:39 am

Der Bedeu

zeu

"adevarul" este subiectiv.Parerea lui Adrian despre Tora (Nu exista asa ceva Vechiul testament deoarece evreii care au scris Toraua au chemat-o asa.
Domnul Adrian, in extaza in care se afla cu Kabalaua,nu este prima data cand face uz de cuvinte obisnuite in religia crestina. El vede peste tot simboluri si cuvinte mari cu inteles dubios.

Continut sponsorizat

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 2]

Mergi la pagina : 1, 2  Urmatorul

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum