Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

Forum de spiritualitate

Ultimele subiecte
» Mai este cineva pe aici?
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyDum Aug 11, 2013 8:58 am Scris de Tudorel666

» CRESTINI fara denominatiune
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptySam Mar 09, 2013 7:18 pm Scris de crestinul

» Cine este in realitate Isus!
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyDum Iul 08, 2012 2:11 pm Scris de Fairy

» NOSTALGII...poezii de Mihai LEONTE
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyDum Iul 08, 2012 2:06 pm Scris de Fairy

» Ok
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyMier Iun 16, 2010 11:37 am Scris de Tudorel666

» ARMONII MAJORE 2010...autor Mihai LEONTE
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyMar Iun 15, 2010 3:42 am Scris de Mihai LEONTE

» vizitati
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyLun Iun 14, 2010 9:59 am Scris de padawanu

» REVERII ADVERSE...poezii de Mihai LEONTE
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyJoi Iun 10, 2010 4:16 am Scris de Mihai LEONTE

» SCRIERI INOCENTE...de Mihai LEONTE
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyVin Iun 04, 2010 4:05 pm Scris de Mihai LEONTE

» Cenzura istoriei!!!
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyJoi Iun 03, 2010 6:37 pm Scris de Ancuta

» Distihurile lui Bujor...autor Mihai LEONTE
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyMar Mai 25, 2010 3:28 am Scris de Mihai LEONTE

» Despre crestinismul originar
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyLun Mai 24, 2010 11:41 am Scris de Tudorel666

» Dorurile mele
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptySam Mai 22, 2010 11:39 am Scris de Tudorel666

» VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyMier Mai 19, 2010 4:24 am Scris de Mihai LEONTE

» MIRAJELE ALBASTRE...poezii de Mihai LEONTE
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyMier Mai 12, 2010 4:18 pm Scris de Mihai LEONTE

» APOGEUL METAFORIC...poezii de Mihai LEONTE
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyDum Mai 09, 2010 7:04 am Scris de Mihai LEONTE

» RENASTEREA ZAMOLXIANISMULUI RELIGIA STRABUNILOR ROMANILOR
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyMier Mar 24, 2010 12:01 pm Scris de HareKrishna

» Vishnuism-monoteismul hindus
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyMier Mar 24, 2010 11:59 am Scris de HareKrishna

» Despre capitalismul salbatic
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyMar Mar 02, 2010 2:54 pm Scris de wima2203

» Ce nu se spune despre Miscarea Legionara?
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyMar Mar 02, 2010 2:39 pm Scris de wima2203

» E Omul urmasul lui Adam?
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyDum Ian 31, 2010 9:46 pm Scris de Anticristul01

» Bine v-am gasit!
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyDum Ian 31, 2010 8:13 pm Scris de Anticristul01

» POZE USERI
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyJoi Ian 28, 2010 3:37 pm Scris de IrinucaM

» Inaugurarea celei mai inalte cladiri din lume-DUBAI 2009
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyMar Ian 12, 2010 9:06 pm Scris de Anticristul

» Arte martiale
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyLun Ian 11, 2010 4:00 am Scris de IrinucaM

» Scrisoare adresata FEDERATIEI RUSE
Care traducere a Bibliei este cea mai buna? EmptyLun Ian 11, 2010 3:19 am Scris de IrinucaM

Cine este conectat?
În total sunt 11 utilizatori conectati: 0 Înregistrati, 0 Invizibil si 11 Vizitatori

Nici unul

[ Vizualizeaza toata lista ]

Recordul de utilizatori conectati a fost de 28, Joi Oct 02, 2014 3:20 am
Căutare

Rezultate pe:

Rechercher Cautare avansata

Nu sunteti conectat. Conectati-vă sau înregistrati-vă

Care traducere a Bibliei este cea mai buna?

+3
HIRAN
Der Bedeu
Mihai
7 participan?i

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Mihai

vrajitor

Cum gandesc ortodocsii si catolicii, in general, ca trebuie realizata traducerea corecta a Scripturilor si de ce nu-s de accord cu Biblia Cornilescu:

In revista “Revista Arhiepiscopiei Timisoarei”, am gasit un articol al lui Constatin Jinga (prof. la Univ. ortodoxa teologica din Timisoara), referitor la problema traducerii Scripturii

In acest articol, incearca sa explice de ce sunt atat de mari diferente intre diversele traduceri.

Asadar (selectie din articol):

Traductologii zilelor noastre au incetat de multa vreme sa mai descrie traducerea ca fiind "reproducere a textului original" sau fidelitatea in termeni de "obligatie de a reda textul original".
Etimologic vorbind, traducerea nu este cu totul straina de negot, dar nici de tot ceea ce inseamna Traditie. Si, vom vedea, are multe in comun cu actul gratuit al daruirii.

Sarcina traducatorului depaseste sfera simplului transfer. El este chemat deja sa efectueze "specificarea sensului unui text". Adica "a spune, pe baza unor reguli explicite, în ce conditii textul respectiv este adevarat".

Apoi, fiecare limba reprezinta o modalitate, o incercare de a percepe lumea ; de aceea, sarcina traducatorului va evolua mereu intre constrangerile impuse de enuntul de tradus si cele presupuse de efortul de a crea in limba receptoare o relatie de echivalenta, cu proprietati similare celei din textul sursa.

Un text literar nu poate fi abordat la fel ca un text tehnic, iar enunturile care-l compun nu pot fi tratate separat decat pana la o limita. Un text tehnic presupune corespondente directe si exacte, cuvant cu cuvant, ceea ce nu este cazul textului literar.

Luand un ex conctret Psalmul 50:8 (“Spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi”) si traducerea lui in fuctie de zonele geografice unde nu este zapada sau unde albul are conotatii malefice, traducatorul trebuie sa realizeze “un nou univers de reprezentare, de referentializare”…

Textul din limba sursa este reconstiuit cu elemente puse la dispozitie de limba receptoare.

Ei sustin(ortodocsii, catolicii) ca exista unui element capabil sa pastreze si sa perpetueze coerent sensurile mantuitoare, fara teama de a le transforma, intr-o "bariera pentru o noua perceptie". Si ca in Biserica, acesta este unul dintre rosturile Traditiei: de a pastra semnificatiile termenilor-simbol si de a cultiva un orizont de asteptare necesar intelegerii lor.

Traditia poate asigura, prin excelenta, acuratetea textului rezultat intr-o limba moderna, mentinând echilibrul atat de necesar intre vechi si nou, intre forma textului, aflata "supt vremi" si implicatiile profunde ale acesteia, aflate deasupra de vremi. Multumita continuitatii pe care o sustine Traditia, anumite notiuni si simboluri se pot pastra nealterate din punct de vedere formal, fara a-si pierde valoarea iconica. Fapt aproape imposibil(dupa parerea lor) intr-o traducere efectuata dintr-o alta perspectiva unde, daca se cauta pastrarea cu orice pret a formei, fraza devine rigida si nu mai comunica nimic. Limba de lemn (spun ei).

Un traducator aduce cu sine, odata cu limba în care traduce, un intreg bagaj de elemente din alcatuirea unei episteme partial straina de textul sursa, dar proprie lui si beneficiarilor imediati ai traducerii sale. Dilema, inexistenta in sanul unei Biserici traditionale, este de a efectua transferul la nivel formal, cu riscul de a compromite mesajul - sau de a parafraza, cu riscul de a pierde puncte de reper, totusi, nesubstituibile.

In fond si la urma urmei, a traduce nu inseamna a transfera forme lingvistice, dar nici a transmite un mesaj cu orice pret. Trebuie sa existe un echilibru, o zona de intersectie în cadrul careia eroarea sa poata fi tinuta sub control, adica … negociata. Si am vazut, deja, ca tocmai o astfel de zona asigura Traditia.(dupa ei). Pana la urma o traducere fidela, corecta, nu poate fi decat asemenea unei erori constient asumate.

Der Bedeu

zeu

Nu exista nici o traducere care sa fie exacta la original.Asta este stiuta si de bisericile crestine . La Universitatea ebraica din Ierusalim este un curs facut special pentru teologisti,calugari/itesi preoti ,unde se invata limba ebraica si se studiaza Toraua,Biblia in limba originala.

O lege in religia judaica cere sa nu se faca nici o schimbare in textul Bibliei cand se scrie traditional pe un sul de piele .Cand se termina de scris un sul,o comisie de invataticontroleaza daca sunt greseli ,omiteri sau suplimente. Daca sunt greseli care nu se pot repara,sulul este anulat si ingropat la cimitir. Asa se obisnuieste si se pastreaza acelas text mii de ani.

Se gasesc in Torah uneori psalmi neintelesi care sunt invatati si examinati de invatati uneori o viata intreaga. Acesti psalmi care noi ii chemam "astupati" bineinteles ca nu se pot traduce dar iata ca istetii care traduc, ei traduc totul.
Asta am scris numai sa intelegi care este valoarea traducerilor.
Ia in consideratie si ca uneori e vorba de traduceri din traduceri din...samd.

HIRAN

demon

Toate traducerile sunt aproximative sau adaptate.
Nu poate sa existe o traducere fidela a Cuvantului lui Dumnezeu. Chiar originalele scrise de persoanele inspirate nu au cum sa redea fidel Cuvantul deoarece fiecare traduce mesajul Duhului in cuvinte omenesti si astfel reda doar o forma moarta a Cuvantului viu.
Rolul scrierilor sacre este de a-i intoarce pe oameni la Dumnezeu si apoi fiecare sa-si refaca relatia personala cu divinitatea pentru a primi hrana vie.
2 Corinteni 3:6 care ne-a si facut în stare sa fim slujitori ai unui legamant nou, nu al slovei, ci al Duhului; caci slova omoara, dar Duhul da viata.

Anticristul

eliberat

Corinteni 3:6 care ne-a si facut în stare sa fim slujitori ai unui legamant nou, nu al slovei, ci al Duhului; caci slova omoara, dar Duhul da viata.
..........................................................................................................
Ia adu o explicatie plauzibila te rog.Cum omoara slova? si ce intelegi mai departe?

Cris

inger

Anticristul a scris:Corinteni 3:6 care ne-a si facut în stare sa fim slujitori ai unui legamant nou, nu al slovei, ci al Duhului; caci slova omoara, dar Duhul da viata.
..........................................................................................................
Ia adu o explicatie plauzibila te rog.Cum omoara slova? si ce intelegi mai departe?

Slova poate " omori" simplu:daca este dusa la extrem,cum ar fi inchizitia. :face:
Pe de alta parte cuvintul scris este doar cuvint scris ,se poate schimba,pierde,poate ramine nestiut ...
Daca toti oamenii ar dispare brusc si ar ramine doar slova pe pamint,la ce bun atita slova?O carte se poate arde,se poate distruge,spiritul in esenta sa nu.
Viata (spiritul) este vesnic,indestructibil,toate cartile la un loc nu fac cit o viata de om.

HIRAN

demon

Anticristul a scris:Corinteni 3:6 care ne-a si facut în stare sa fim slujitori ai unui legamant nou, nu al slovei, ci al Duhului; caci slova omoara, dar Duhul da viata.

Slova expune intr-o icoana de vorbire anumite lucruri dar nu este lucrul respectiv in sine, ci este un fel de fotografie verbala.
Cine vrea sa fie viu trebuie sa primeasca viata nu fotografia vieții.
Cei mai multi religiosi sunt morti si mimeaza viata dupa diverse scenarii, toate inspirate din scripturi, dar asta nu-i inviaza ci ii face sa fie doar actori.
Cand bisericile vor inceta sa mai faca concurenta teatrelor si cinematografiei, probabil se vor intoarce la spiritualitate.

HaymHerman

vrajitor

Stie cineva cum se face citirea din Tora ?Si stie cineva ce a vrut sa zica Pavel la Timotei cind a spus "Ia seama la citire?
Si sa lasam slova la Slavi si sa incercam sa intelegem romaneste ,ce vrea sa zica versetul cu "Litera omoara"Ca tare multi il folosesc si nimeni nu se gindeste sa dea si intelesul.

Iuda macabeul

pai din cate stiu eu Tora fiind scrisa in ebraica, iar alfabetul ebraic avand doar consoane, trebuia o mare atentie la citire caci vocalele erau puse oral si daca nu era atent putea pune vocala gresit si schimba sensul cuvantului

Continut sponsorizat

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum