Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

Forum de spiritualitate

Subiecte similare
Ultimele subiecte
» Mai este cineva pe aici?
Principiile credintei iudaice EmptyDum Aug 11, 2013 8:58 am Scris de Tudorel666

» CRESTINI fara denominatiune
Principiile credintei iudaice EmptySam Mar 09, 2013 7:18 pm Scris de crestinul

» Cine este in realitate Isus!
Principiile credintei iudaice EmptyDum Iul 08, 2012 2:11 pm Scris de Fairy

» NOSTALGII...poezii de Mihai LEONTE
Principiile credintei iudaice EmptyDum Iul 08, 2012 2:06 pm Scris de Fairy

» Ok
Principiile credintei iudaice EmptyMier Iun 16, 2010 11:37 am Scris de Tudorel666

» ARMONII MAJORE 2010...autor Mihai LEONTE
Principiile credintei iudaice EmptyMar Iun 15, 2010 3:42 am Scris de Mihai LEONTE

» vizitati
Principiile credintei iudaice EmptyLun Iun 14, 2010 9:59 am Scris de padawanu

» REVERII ADVERSE...poezii de Mihai LEONTE
Principiile credintei iudaice EmptyJoi Iun 10, 2010 4:16 am Scris de Mihai LEONTE

» SCRIERI INOCENTE...de Mihai LEONTE
Principiile credintei iudaice EmptyVin Iun 04, 2010 4:05 pm Scris de Mihai LEONTE

» Cenzura istoriei!!!
Principiile credintei iudaice EmptyJoi Iun 03, 2010 6:37 pm Scris de Ancuta

» Distihurile lui Bujor...autor Mihai LEONTE
Principiile credintei iudaice EmptyMar Mai 25, 2010 3:28 am Scris de Mihai LEONTE

» Despre crestinismul originar
Principiile credintei iudaice EmptyLun Mai 24, 2010 11:41 am Scris de Tudorel666

» Dorurile mele
Principiile credintei iudaice EmptySam Mai 22, 2010 11:39 am Scris de Tudorel666

» VALENTE MEDII...poezii de Mihai LEONTE
Principiile credintei iudaice EmptyMier Mai 19, 2010 4:24 am Scris de Mihai LEONTE

» MIRAJELE ALBASTRE...poezii de Mihai LEONTE
Principiile credintei iudaice EmptyMier Mai 12, 2010 4:18 pm Scris de Mihai LEONTE

» APOGEUL METAFORIC...poezii de Mihai LEONTE
Principiile credintei iudaice EmptyDum Mai 09, 2010 7:04 am Scris de Mihai LEONTE

» RENASTEREA ZAMOLXIANISMULUI RELIGIA STRABUNILOR ROMANILOR
Principiile credintei iudaice EmptyMier Mar 24, 2010 12:01 pm Scris de HareKrishna

» Vishnuism-monoteismul hindus
Principiile credintei iudaice EmptyMier Mar 24, 2010 11:59 am Scris de HareKrishna

» Despre capitalismul salbatic
Principiile credintei iudaice EmptyMar Mar 02, 2010 2:54 pm Scris de wima2203

» Ce nu se spune despre Miscarea Legionara?
Principiile credintei iudaice EmptyMar Mar 02, 2010 2:39 pm Scris de wima2203

» E Omul urmasul lui Adam?
Principiile credintei iudaice EmptyDum Ian 31, 2010 9:46 pm Scris de Anticristul01

» Bine v-am gasit!
Principiile credintei iudaice EmptyDum Ian 31, 2010 8:13 pm Scris de Anticristul01

» POZE USERI
Principiile credintei iudaice EmptyJoi Ian 28, 2010 3:37 pm Scris de IrinucaM

» Inaugurarea celei mai inalte cladiri din lume-DUBAI 2009
Principiile credintei iudaice EmptyMar Ian 12, 2010 9:06 pm Scris de Anticristul

» Arte martiale
Principiile credintei iudaice EmptyLun Ian 11, 2010 4:00 am Scris de IrinucaM

» Scrisoare adresata FEDERATIEI RUSE
Principiile credintei iudaice EmptyLun Ian 11, 2010 3:19 am Scris de IrinucaM

Cine este conectat?
În total sunt 14 utilizatori conectati: 0 Înregistrati, 0 Invizibil si 14 Vizitatori

Nici unul

[ Vizualizeaza toata lista ]

Recordul de utilizatori conectati a fost de 28, Joi Oct 02, 2014 3:20 am
Căutare

Rezultate pe:

Rechercher Cautare avansata

Nu sunteti conectat. Conectati-vă sau înregistrati-vă

Principiile credintei iudaice

+2
Simah
Mihai
6 participan?i

In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1Principiile credintei iudaice Empty Principiile credintei iudaice Sam Noi 01, 2008 7:40 am

Mihai

vrajitor

CELE 13 PRINCIPII ALE CREDINTEI IUDAICE
conform lui Rambam (Maimonide)

Ani maamin be’emuna seleima...
(Cred cu o credinta desavârsita...)

1. Cred ca Dumnezeu este Creatorul si Conducatorul întregii lumi.

2. Cred ca Dumnezeu este unic si nu exista nici o alta unitate sau
unicitate care sa se asemene cu a Lui.

3. Cred ca Dumnezeu nu are corp si nici o descriere de ordin fizic
care I s-ar putea asocia.

4. Cred ca Dumnezeu este vesnic, ca El exista de dinainte de a
exista lumea si va continua sa existe dupa ce aceasta se va
sfârsi.

5. Cred ca rugaciunile si preamarirea trebuie îndeptate doar catre
Dumnezeu, si nu catre oricine sau orice altceva.

6. Cred ca toate cuvintele profetilor sunt adevarate.

7. Cred ca Moise este cel mai important dintre profeti, ca nivelul
sau de profetie nu a fost si nu va fi atins niciodata de catre
nimeni altcineva.

8. Cred în faptul ca Tora a constituit obiectul Revelatiei divine la
Muntele Sinai si ca Tora pe care o avem astazi este aceeasi cu
cea primita de la Dumnezeu atunci.

9. Cred ca Tora nu va fi niciodata schimbata de catre Dumnezeu
sau înlocuita cu o alta învatatura.

10. Cred ca Dumnezeu este atotstiutor.

11. Cred ca Dumnezeu ofera rasplata si pedeapsa în functie de
modul în care oamenii Îi respecta poruncile.

12. Cred ca Mesia va veni si chiar daca întârzie îl astept în fiecare zi.

13. Cred ca mortii vor fi înviati în Era Mesianica.

2Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Sam Noi 01, 2008 5:09 pm

Simah

Simah
djin

Domnule mihai acest subiect a mai fost tratat la un nivel destul de inalt pe acest Forum.A fost initiat de un fel de calugar arabo-roman si dezbatut pe 6 pagini iata debutul:
Marturisirea de credinta alui Moise Maimonide la data de Sam Mai 31, 2008 8:59 pm
dl. X

-
Localizare : falticeni
Data inscrierii : 25 Mai 2008
warn :
Cele treisprezece principii ale lui Moise Maimonide in forma lunga sunt recitate zilnic de iudeii evlaviosi.Fiind insa cam lungi voi posta forma scurta:
!. Dumnezeu a fost și va fi de-a pururi.
2. Dumnezeu este unul singur.
3. Dumnezeu nu are formă.
4. Dumnezeu a existat înainte ca orice altceva să fi existat.
5. Dumnezeu este Domnul întregului univers.
6. Dumnezeu a ales oameni de seamă pentru a ne fi nouă profeți.
7. Moise a fost cel mai mare profet dintre câți au fost și el a văzut chipul Domnului.
8. Dumnezeu ne-a dat pe Muntele Sinai, prin profetul Său, o Tora (Legea) asupra adevărului.
9. Dumnezeu nu își va schimba niciodată legile.
10. Dumnezeu ne cunoaște toate gândurile ascunse.
11. Dumnezeu îl răsplătește pe cel bun și îl pedepsește pe cel rău.
12. Într-o bună zi Dumnezeu ni-l va trimite pe Mesia să ne mântuiască de păcatul originar.
13. Dumnezeu îi va învia pe cei morți.

Daca aveti noutati mergeti la subiectul respectiv si voi fi interesat sa citesc,daca nu, nu repetati ceva dezbatut deja ca ma apuca plictisul.si drept sa spun nu vad rostul !!!!
Intersant este ca acel calugar a tradus direct din ivrit(adica exact)
Este bine ca userii sa citeasca tot forumul iinainte de a propune un subiect nou!

3Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Sam Noi 01, 2008 5:59 pm

Anticristul

eliberat

Principiul 12 este corect asa cum la pus mihai si nu cum apare tradus de calugar.Iudaismul nu are nimic cu pacatul originar.Aceasata este doar obsesia biserici ,si ea nu se poate vindeca de ea.
Forma in care le reda Mihai este cel mai apropiat de intelesul romanesc.
Cu stima .

4Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Sam Noi 01, 2008 8:49 pm

Mihai

vrajitor

Domnule Simah, il cunoastem foarte bine pe 'Dorstor'. Pe acest forum nu au fost decat doua persoane cu care se poate discuta Iudaism. Unul este SAVIN(alias CERBU), doctor in filosofie iudaica si prof univ in Canada, si Anticristul-singurul iudeu religios, care stie sa ne explice foarte bine invatatura biblica dpv al Iudaismului. De fapt, singurul cu care se poate discuta despre Iudaism dpv religios este Anticristul. 'Dorstor' era un crestin fanatic care incerca sa dea o explicatie crestineasca invataturii iudaice.

Ultima editare efectuata de catre Mihai in Sam Noi 01, 2008 9:16 pm, editata de 1 ori

5Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Sam Noi 01, 2008 8:56 pm

Mihai

vrajitor

Anticristule, mi-ar place sa deschidem un topic de studiere a Torei verset cu verset. Am mai vazut si pe alte forumuri. Se desfasoara ani de zile. Pui un verset si ceilalti comenteaza. Ai putea spune astfel daca e ceva gresit in intelegere sau traducere. Ce spui?

6Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Sam Noi 01, 2008 9:30 pm

Anticristul

eliberat

Nu am nimic impotriva .Eu sint pentru.

7Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Sam Noi 01, 2008 9:57 pm

Simah

Simah
djin

Se prea poate ca sa-l cunoasteti bine pe calugar,dar eu cunosc multi evrei si chiar un rabin si le-am aratat traducerea si ei spun ca este corecta cea a calugarului.Si mai este ceva aceata marturisire de credinta este a iudaismului si trebuie tra
dusa in spiritul iudaismului nu in alt fel,pt ca ar insemna o denaturare a religiei iudaice!
Sa nu va induca in eroare felul cum postez eu,pt ca cunosc foarte bine si iudaismul si crestinismul ca unul ce oscilez intre cele doua religii si care studiez nu pt forum ci pt lamurirea mea.Si iar sa nu fiti surprinsi daca veti afla ca unul din inaintasii mei a fost iudeu.
Cred insa ca era foarte interesant si juramantul lui Maimonide
pe care il postez aici
,,JURĂMÎNTUL LUI MAIMONIDE

Sunt gata să-mi încep îndeletnicirea. Vino-mi în ajutor, Dumnezeul meu, ca să-mi pot îndeplini munca așa cum se cuvine !
Pune în inima mea iubirea de știință și de adevăr și iubirea de făpturile tale.
Îndepărtează de mine iubirea de necuvenite cîștiguri și iubirea de faimă, căci asemenea înclinații sunt contrare iubirii de adevăr și iubirii de făpturile tale.
Fă ca trupul și sufletul meu să fie dîrze și dă-le puteri ca să poată oricînd să fie de folos celui sărman și bogatului, omului bun și celui rău, prietenului și dușmanului. Fă, Doamne, ca-n cel atins de boală să nu văd altceva decît omul…
Fă-mă să țin seama, în fața celor din breasla mea, de sfaturile celor știutori cu adevărat și ale celor dornici să mă învețe să înțeleg, căci mare și de necuprins este întinderea științei!

8Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Sam Noi 01, 2008 10:13 pm

Anticristul

eliberat

Acesta a fost juramintul lui de medic.dar acum eu am sa ti arat cuvint cu cuvint articolul 12 din crez.
Ani maamin beemuna sleima be viat hamasiah,ve af al pi seitmahme.Ve im col ze ehache be col iom se iavo.
Eu cred cu o credinta desavirsita in venirea lui Masiah,si chiar daca intirzie ,cu toate acestea eu il astept zilnic ca sa vina.Nu este loc de nici un pacat originar care sa l stearga. La Israel nu exista asa ceva.Mai intreaba si daca nu am dreotate ,am sa ma fac urmas a lui crist Adica o sa sterg primele 4 litere de Nikname.

9Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Sam Noi 01, 2008 10:24 pm

Simah

Simah
djin

Anticristul a scris:Principiul 12 este corect asa cum la pus mihai si nu cum apare tradus de calugar.Iudaismul nu are nimic cu pacatul originar.Aceasata este doar obsesia biserici ,si ea nu se poate vindeca de ea.
Forma in care le reda Mihai este cel mai apropiat de intelesul romanesc.
Cu stima .

As atentiona ca felul in care este tradus principiul 1 este mai apropiat de dogmatica bisericii cresin ortodoxe.
As atentiona ca Torah inseamna ceva mai mult decat legile lui Dumnezeu adica cuprinde cele cinci carti ale lui Moise.
Ca atare si principiul 9 este tradus grest in prima postare sicorect in cea a calugarului.Azi deja multe legi valabile atunci in Vaikra au fost deja schimbate in iudaism(ca sa dau un simplu exemplu).Si cum Torah cuprinde si Vaikra inseamna ca unele legi din Torah erau deja schimbate chiar si in vremea lui Moise Maimonide!
As ruga a nu se confunda iudaismul cu diverse denaturari ale unor traducatori neavizati!

10Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Dum Noi 02, 2008 8:28 am

Simah

Simah
djin

domnule anticristul permiteti o observatie mai glumeata; DACA STERGETI PRIMELE 4 LITERE DE ABIA ATUNCI DEVENITI CEEA CE VA NUMITI CU TOT CU CELE 4 LITERE!CriStul ar insemna Cristos
Ori in crestinism nimeni nu poate fi identic cu Cristos:asta ar fi luiferism.CA ATARE TREBUIE SA MAI ADUGATI CEVA LITERE LA COADA SI SA FLEXIONATI RADACINA!

11Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Dum Noi 02, 2008 9:26 am

Anticristul

eliberat

Tu poate ai impresia ca Isus a fost Cristos.Departe de adevar asa ceva! Cristos a fost creat tirziu de anumiti preoti ai zeului soare, care au schimbat doar fatada religiei vechi. Isus a fost un evreu evlavios, pe cind Cristos a fost o dogma.

12Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Dum Noi 02, 2008 12:49 pm

Simah

Simah
djin

EU AM IMPRESIA CA HRISTOS INSEAMNA UNS DUPA CANANITICA!.s-ar putea sa un iudeu practicant(desi eu am ipresia ca doar mimezi iudaismul)dar ar mai necesar de precizat carea din cee 4 categorii principale apartii ca sa stiu si eu ce pot discuta cu d-ta!poestea ca notiunea ar fi fost creata mai tarziu este traa de par sau din lipsa de informare!

13Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Dum Noi 02, 2008 7:10 pm

Anticristul

eliberat

Cristos si nuHristos in primul rimd.Dar acest nume este grecesc,si oricit l-ai cauta n-o s-al gasesti in scrierile evreiesti.
Prea putin conteaza impresia ta despre mine,atita timp cit este doar impresie.
Este adevarat ca nu am studiat Gmara ,ca am trait in Romania si comunismul mi-a mincat cei mai frumosi ani.
Insa nu duc lipsa de informatie autentica.Am aproape 18 ani de cind traiesc in Israel si am avut contact cu iesivot de importanata majora.

14Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Dum Noi 02, 2008 9:39 pm

Tudorel666

eliberat

Am doar o picatura de sange evreiesc, nici de asta nu sunt sigur, dar simt dorul Ierusalimului pe care niciodata nu l-am vazut. De multe ori, rasuna in mine o frantura de catec din care nu retin decat Jerusalem, Jerusalem...
Sper, candva, sa aflu de ce simt asa...
Si-mi vine mereu sa-mi adun sub aripi poporul care nici macar nu-mi este popor...
De ce?
De ce Adonai?
De ce?
Sa te poti imbata de la doar o picatura de sange evreiesc?!
Cine imi poate raspunde?
Nimeni!
Poate vantul...de deasupra mormantului meu...
Scuze de am fost prea poetic...

http://lazarmariantudorel.blogsite.ro

15Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Lun Noi 03, 2008 7:12 am

Anticristul

eliberat

Multi simt acest dor si nu stiu de ce.Se poate intimpla insa sa contempli Ierusalimul in realitate.Subconstientul omului rezolva multe probleme.

16Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Lun Noi 03, 2008 10:42 am

Tudorel666

eliberat

Anticristul a scris:Multi simt acest dor si nu stiu de ce.Se poate intimpla insa sa contempli Ierusalimul in realitate.Subconstientul omului rezolva multe probleme.

Deocamdata nu-mi pot permite acest lucru si nu numai din cauza banilor. Si nu sunt sigur ca dupa acest Ierusalim tanjesc, dar m-as putea convinge, poate, daca ajung acolo, cand voi ajunge acolo...

17Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Lun Noi 03, 2008 11:07 am

Eu Unul

admin

Lasa ca ne te ajuta Anticristul cu cazarea, ca are mai multe vile in apropiere de Ierusalem si e patron. Transportul il faci cu Blue Air. Wink

Nici eu nu am vazut Ierusalem-ul, dar prefer sa merg mai degraba la Polul Nord. Odata speram sa il iau si pe Der Bedeu cu mine si sa il plimb cu saniuta... Rolling Eyes

18Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Lun Noi 03, 2008 11:44 am

Tudorel666

eliberat

Admin a scris:Lasa ca ne te ajuta Anticristul cu cazarea, ca are mai multe vile in apropiere de Ierusalem si e patron. Transportul il faci cu Blue Air. Wink

Nici eu nu am vazut Ierusalem-ul, dar prefer sa merg mai degraba la Polul Nord. Odata speram sa il iau si pe Der Bedeu cu mine si sa il plimb cu saniuta... Rolling Eyes

Un principiu al credintei mele imi spune sa nu accept daruri. Deocamdata, nu vad nici un motiv care sa ma poata determina sa imi incalc acest principiu!

19Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Lun Noi 03, 2008 11:48 am

Mihai

vrajitor

Tudorel666 a scris:
Un principiu al credintei mele imi spune sa nu accept daruri. Deocamdata, nu vad nici un motiv care sa ma poata determina sa imi incalc acest principiu!
Corect! Orice primim de la altcineva, ne obliga! Nu neaparat in plan fizic, dar se creaza o perturbare energetica. Il poti insa la randul tau primi pe Anticristul cand viziteaza Romania si servi cu mancare facuta de Domnia Ta. Si eu ma pricep sa fac niste sarmalutze bune, asa ca merg si eu sa vad Tara Sfanta. Wink

20Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Lun Noi 03, 2008 11:54 am

Anticristul

eliberat

Da dar voi faceti sarmalele cu cu carnita de purcelus ,si asa ceva nici Isus nu ar fi mincat.

21Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Lun Noi 03, 2008 12:19 pm

Cactus

Cactus
inger

Israelul as vrea sa-l vad si eu; din pacate, si cu Blue Air
te costa mult de tot pentru poznarul meu;
Daca am inteles eu bine, peste 450 de dolari
- cred ca dus-intors; mult...

22Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Lun Noi 03, 2008 4:07 pm

Anticristul

eliberat

Imprumuta un buzunar mai mare.Merita sa stii.

23Principiile credintei iudaice Empty Re: Principiile credintei iudaice Lun Noi 03, 2008 5:10 pm

Simah

Simah
djin

Constat ca pe acest forum este necesar acel Simas usuratic!Asta doriti si asta este stilul aici;atunci s-ar putea sa aveti parte de ce doriti!

Continut sponsorizat

Sus  Mesaj [Pagina 1 din 1]

Subiecte similare

-

» Sarbatorile iudaice

Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum