Cel mai puternic argument ateist, impotriva religiei, il constituie afirmatia ca teistii ar fi batuti in cap in privinta stiintei si ar urma orbeste nu stiu ce indemnuri ale religiei lor. Acum, eu, ca sunt teist, stiu ca nu este asa si ca credinta in Dumnezeu nu ma impiedica sa studiez stiinta, ba din contra, ma stimuleaza.
Dar cum, pe mine insumi nu ma pot prezenta ateilor ca un argument suficient sa-i convinga ca nu au dreptate, ma bucur cand gasesc exemple de oameni celebri, teisti, care si-au adus o contributie importanta la dezvoltarea stiintei.
Deci, fiecare dintre voi cred ca a auzit despre picturile rupestre, a caror vechime este estimata a fi de cel putin 30000 de ani, adica mult peste cei 7000 de ani presupusi a fi crezuti de catre toti crestinii ca ar avea pamantul.
Pana aici, nimic deosebit, nu? Dar nu va mai fi acelasi lucru, dragilor, dupa ce veti citi pasajul urmator, din cartea "Enigmele Terrei", vol. 2, pag 13, Editura Saeculum si Vestala, Bucuresti 1995, carte scrisa de Horia Matei:
Disciplina care se ocupa cu arta paleolitica se va naste insa cativa ani mai tarziu, odata cu secolul nostru, datorita in buna parta abatelui Henri Breuil care "a imbracat foarte de tanar, peste sutana monahala, salopeta de arheolog". Dar la Henri Breuil si la contributia sa esentiala la noua disciplina precum si la prietenia sa cu Emil Racovita, vom reveni pe larg mai departe!
Deci, Henri Breuil, teist, popa chiar si inca cu functie, si-a adus o contributie esentiala la dezvoltarea acelei parti a arheologiei care se ocupa de studierea picturilor rupestre, si asta nu de ieri sau astazi, ci inca de pe la sfarsitul secolului 19!
Tinand cont de asta, cei care mai indraznesc sa afirme despre teisti ca ar crede ca pamantul are doar 7000 de ani, sunt fie neinformati, neinformare care se transforma usor in prostie cand ajungi sa emiti verdicte pe baza acestei neinformari, fie sunt de-a dreptul rauvoitori!
Si, sa va mai dau un exemplu, din carte, despre ce credea abatele Henri Breuil despre varsta lumii:
"Totusi, cu ajutorul metodelor moderne de datare s-a putut stabili ca manifestarile de arta rupestra cele mai vechi dateaza din ultima perioada a paleoliticului (paleoliticul superior), care dupa unii autori incepe in urma cu 100.000 de ani, dupa altii cu 50.000 sau chiar mai putin. Henri Breuil distingea in aceasta perioada trei faze - aurignacianul, solutreanul si magdalenianul (dupa numele unor localitati din Franta) - plasand primele manifestari de arta in urma cu circa 40.000 ani". - pag. 20
Si va mai dau un ultim exemplu, din carte, ocazie cu care veti afla si in ce perioada a trait acest abate:
"Specialistii care au studiat arta parietala a omului primitiv au fost si ei tinta atacurilor, adesea inversunate, ale scepticilor. Insusi Henri Breuil - caruia ii placea supranumele "le pape de la prehistoire" pe care-l primise nu numai fiindca era abate, dar mai ales fiindca asezase pe baze noi studiul preistoriei in lumina descoperirilor din pesteri - asadar Breuil fusese de cateva ori invinuit de fals, acuzatie care i s-a adus si dupa moarte (s-a stins din viata in 1961, la onorabila varsta de 84 de ani). I se reproseaza, mai ales, ca ar fi "aranjat" sau "completat" unele reproduceri dupa desene si picturi parietale." - pag. 17, al. 4
Deci acest abate, catolic dupa cate se vede, pune bazele unei stiinte cu care religia sa nu era de acord?!
Ma indoiesc!
Si, in lumina acestor exemple, pasul Bisericii Catolice de a afirma ca Teoria Evolutiei si Biblia nu se afla in opozitie, nu imi mai apare ca ceva de moment, ci ca un pas pregatit si gandit cu peste o suta de ani in urma!!!
Sa fiti iubit, dragi atei!