SPRS a scris:Pe Antonescu nu il consider o valoare.
O tara nu este un regiment.
e dreptul tau
si eu il voi respecta!
dar daca tii cont de climatul politic.....
Azi: ION ANTONESCU…..preluarea puterii Pentru a intelege cum s-a ajuns la dictatura militara in Romania e necesar mai intai o mica recapitulare a situatiei interne si externe. Anul 1940, 27 iunie, Romania pierde Basarabia si nordul Bucovinei, teritorii romanesti, in urma intelegerii secrete intre URSS si Germania nazista din data de 23 august 1939, fara nici o impotrivire, mai mult cu acordul lui Carol II, acesta din urma tradandu-si tara. Partidele politice erau slabe, fara lideri capabili de a actiona, PNL - Dinu Bratianu; PNT - Iuliu Maniu, pe locul 3 situandu-se Partidul legionar. Era perioada cand Carol II si camarila, faceau si desfaceau guverne dupa bunul plac, incalcandu-se principiile democratice. Extern la aceiasi data fatidica 23 august 1939 URSS si Germania au hotarat cotropirea Poloniei si masacrarea intelectialitatii polone, initiind astfel viitoarea conflagratie mondiala. Armata romana nu era nicicum pregatita pentru razboi, inzestrarea ei fiind la cheremul coruptiei condusa de Carol II si de marii bogatasi. Voi cita un fragment din Destainuiri sub ancheta de dr. Marcel-Dumitru Ciuca, din procesul Maresalului Antonescu condus de Avram Bunaciu – secretar general al Ministerului de Interne:
Avram Bunaciu [în continuare A.B. ]: Deci suntem în 1940...
I. Antonescu [în continuare I.A. ]: Am dat deci o declaratie, sa ia cunostinta ca "Si la stâlp daca ma va pune, tot cu pumnul la el am sa mor, pentru ca a distrus granitele României si eu nu pot sa i-o iert".
Intre timp a fost arbitrajul de la Viena si conferinta de la Craiova, cu Cadrilaterul. Intr-o buna zi, noaptea, soseste la Bistrita colonelul Baiulescu, cu comandantul Legiunii de jandarmi, si spune: "Sunteti liber, am venit sa va iau". Atunci mi s-a parut curios sa ma ridice noaptea. Faptul a produs alarma. Se stie ce pateau atunci prizonierii politici ridicati noaptea de jandarmi [aluzie la executarea fruntasilor legionari în frunte cu Codreanu, ridicati pentru a fi transferati de la un loc de detentie în altul si lichidati, sub pretextul ca au încercat sa fuga de sub escorta]. Toate maicile au venit si au spus ca ele nu ma lasa sa plec noaptea.
A.B. : De ce insista colonelul?
I.A. : Stateam prost la Bistrita. Puteam sa ma plimb, aveam la dispozitie tot ce vroiam, ca mâncare si bautura. Eu le refuzasem, dar camerele erau murdare.
A doua zi am plecat si, imediat, m-am dus la Florica, unde era mama mea, si m-am întâlnit cu nevasta mea si cu Mihai Antonescu, care m-a condus la Predeal, unde aveam ordin sa stau si sa nu vad pe nimeni. Nevasta mea si Mihai Antonescu au plecat la Bucuresti. Noaptea am fost chemat la telefon de Mihai Antonescu, care vroia sa-mi spuna sa vin la Bucuresti. Eu n-am auzit telefonul si, atunci, el a plecat, dimineata, la 4, din Bucuresti si a venit sa ma ia, spunându-mi ca revolutia1 e pe punctul de a izbucni. Am venit la Bucuresti. Era în ziua de 1 septembrie. Am stat la mine acasa. Am primit vizita lui Valer Pop, de asemenea a venit d-na Prezan, cu Gerstenberg2. I-am facut un istoric al neamului românesc si i-am aratat greseala facuta de germani prin distrugerea granitelor românesti. Gerstenberg era omul lui Goering.
Am omis sa spun ca înainte de întrevederea cu Horia Sima, în iulie 1940, am avut o întrevedere, la Prezan acasa, cu faimoasa doamna von Koller, extradiplomata a lui Hitler la Bucuresti, care cauta sa schimbe politica neamului românesc în sensul Axei [Magazin istoric, nr. 1/1967]. D-na Prezan, prin Mares, m-a invitat s-o cunosc. Am fost acolo si am avut o lunga conversatie. I-am spus, tot ca si lui Gerstenberg, ce e neamul românesc în politica internationala si care e rostul lui. N-a plecat cu prea buna impresie despre mine, pentru ca eram intransigent.
A.B. : Care era punctul de vedere al ei?
I.A. : Nu se manifesta, aceasta era politica oficiala germana.
A.B. : Dar ca concesiile care le faceau rusilor sunt trecatoare.
I.A. : Era S.S. 100% si ce spunea Hitler era spus de Dumnezeu. Ei nu discutau. Când hotara ceva Hitler, nimeni nu discuta.
Când m-am întors de la Bistrita, a venit Gerstenberg. Cu Legatia germana nu aveam contact. Cu Gerstenberg am avut, tot prin d-na Prezan. Gerstenberg si-a luat angajamentul sa faca un raport lui Goering.
In timpul acesta a venit Valer Pop. Am simtit imediat ca e trimis de rege, sa vada ce gândesc. Bineînteles, i-am spus ca nu sunt contra dinastiei, ca e o nebunie sa distrugi linistea tarii, dar nu mai merge, trebuie sa evitam revolutia. El s-a dus la rege si i-a spus tot, ceea ce l-a determinat sa ma cheme si sa-mi încredinteze si statul. El nu mi-a spus ca vine de la rege, dar am simtit eu. El facuse arbitrajul si îl stiam. Am avut o întrevedere cu dl. Maniu, dupa Valer Pop. M-am întâlnit cu el la Ploiesti, în automobilul doamnei Alice Sturdza, care conduce, singura, masina si e o mare maestra de a scapa de agenti. L-a separat de agenti, si dl. Maniu a venit în automobil. De aceasta întrevedere nu stia nici Mihai Antonescu, nici nevasta mea. Am venit la 10 acasa. Toti credeau ca am fost omorât. N-am spus cu cine m-am întâlnit.
A.B. : Care a fost discutia cu Maniu?
I.A. : Ca si cu Gh. Bratianu, ca trebuie terminat cu regele. I-am spus: "Acestea sunt vorbe, faceti actiune...". Când e vorba de actiune, Maniu stie sa spuna: "Vezi, dragule..." "Mi-ati spus sa nu dau scrisoarea [vezi Magazin istoric , nr. 2/1998]. Iaca, nu m-a împuscat... Cu vorbe nu facem nimic".
A.B. : El v-a spus parerea ca regele trebuie sa plece?
I.A. : Convorbirea a fost cum schimbam regimul politic, în cap cu regele, fara catastrofa pentru neamul românesc.
A.B. : S-a pus problema guvernului?
I.A. : Nu.
In timpul acesta, începuse miscarea la Bucuresti. A venit cineva si m-a sculat, spunându-mi: "Nu mai poti dormi acasa". Am plecat de acasa, fara sa stiu unde plecam, cu nevasta si Mihai Antonescu. Am plecat pe jos, la 1 noaptea. Ne-am dus la o cunostinta. In acest timp, la mine acasa s-a dus col. Rusescu, aghiotant regal, care i-a spus femeii de serviciu, pe care o aveam, ca ma cauta regele, care vrea sa-mi vorbeasca. Ea însa l-a luat la înjuraturi. A doua zi, la 11, a telefonat nevasta acasa si femeia i-a spus. Mihai Antonescu s-a dus la telefon si a vorbit la Palat, cu Rusescu, care i-a confirmat. M-am dus la Palat, unde am avut o conversatie de 3-4 ore cu regele. Aceasta, în 4 septembrie. Regele mi-a spus: "Trebuie sa salvezi statul. Te rog sa ma ierti de tot ce am facut. Stiu ca n-ai sa te razbuni". Eu i-am spus: "Când am intrat, am crezut ca stam ca un om de onoare unul fata de altul, dar, asa, plec". M-a rugat sa-l iert, era foarte enervat.
A.B. : Ii disparuse aroganta?
I.A. : Cu mine n-a fost niciodata arogant. In spate însa facea orice. A început sa discute cu mine: "Poate am gresit, ai gresit si mata..." I-am spus: "Eu am vorbit cu Valer Pop. Am avut impresia ca a venit cu stiinta Maiestatii Tale. Ai auzit care e parerea mea. Eu sunt un om înca dinastic, dar sunt si patriot. N-am vorbit de rege, am vorbit de dinastie. Am sa încerc".
Am plecat cu mandatul sa fac guvernul. I-am spus: "Eu partizani n-am, n-am nici o legatura cu partidele politice si n-am nici un prieten politic". Am început consultarile. Am spus: "Incerc un guvern de uniune nationala, cu legionari, cu liberali, cu Maniu, cu tot ce putem face si chiar cu organizatia
", din care erau Mares si Otetelesanu. L-am convins pe rege. Mi-a spus: "As fi fericit".
Am început sa ma duc la toti oamenii poltici. L-am vazut pe Dinu Bratianu. Mi-a spus: "Abdicare". L-am întrebat: "Ce facem, apoi?" "Discutam dupa aceea". I-am spus: "Bine, dar înainte de a distruge, trebuie sa stim ce construim. Dvs. nu sunteti dinamici, tot dinamismul e la legionari. D-ta n-ai putere sa te misti. Ai pierdut multi partizani. Maniu, la fel". Când am fost la rege, i-am amintit ca-i spuneam întotdeauna: "Daca distrugi organismele politice, nu vei mai avea pe ce sa te sprijini".
M-am dus la Maniu. Prima data când ma duceam eu la el: "Abdicare", fara sa se întrebe ce va fi dupa aceea.
A.B. : A refuzat categoric?
I.A. : Nu e categoric.
Am fost la dl. [A.C.] Cuza, batrânul, fusesem cu dânsul în guvernul Goga. "Abdicare". Am fost la Prezan: "Abdicare". Toata lumea la fel. Horia Sima disparuse. Aceasta a fost în dupa-amiaza de 4 septembrie. In timpul acesta, am discutat si cu alti oameni, cu Mares, cu Ottulescu.
A.B. : Cu Stelian Popescu ati discutat?
I.A. : Nu, nu mai eram în relatii cu el, de când fusesem trimis la Bistrita [...]
Când am venit, la 4 septembrie, la rege, dupa ce toti îmi cerusera [sa-i cer] abdicarea, i-am spus: "Revin la formula din 1938. Sa stie tara ca Maiestatea Ta a renuntat la toate prerogativele si asa, poate, gasesc concurs. In timpul acesta, am sa caut si pe Horia Sima".
Acesta era de negasit si eu nu cunosteam nici un alt legionar. Când m-am dus la rege, i-am spus: "Asta e formula". A convenit la lucrul acesta. Am chemat pe Mihai Antonescu la Palat si am început sa redactam actul regal. A mers totul bine, afara de armata. Era ora 4 dimineata, eu m-am ridicat si am spus " erau de fata Mihai Antonescu, regele si Urdareanu: "Maiestatea Sa e obisnuita sa piarda noptile. Eu nu sunt obisnuit. Dati-mi voie. Ma retrag, depunând mandatul". Atunci a iscalit actul prin care renunta la toate prerogativele.
Am cautat, din nou, sa formez guvernul. M-am dus la toti, cu aceasta chestiune. Am facut si un manifest catre tara, în dimineata de 5 septembrie, în care am facut o fraza, care a parut nenorocita [nefericita]: "Prin Inalta întelepciune a Maiestatii Sale Regelui, am fost..." Imediat a fost zarva mare. Casa mea s-a umplut cu legionari. Era si Rioseanu, care spunea: "S-a sculat generalul". Intre altii, era si un domn Braileanu, profesor de sociologie. L-am luat pe Rioseanu de mâna si l-am dat afara. In urma l-am facut subsecretar de stat. Am plecat iar, cu Mihai Antonescu, care asista la toate consultarile. Toata lumea cerea abdicarea. Eram înteles cu regele ca, la ora 6, sa-i dau rezultatul.
La ora 6 era liniste. I-am spus regelui ca n-am putut face guvernul. Atunci regele mi-a spus: "Nu te las sa pleci, pentru ca n-am pe altul". Eu i-am spus: "Eu n-am partizani". Am plecat la Presedintie. Acestea se petreceau în ziua de 5 septembrie. Am aflat ca Horia Sima e la Brasov si am trimis pe Rioseanu si pe Mihai Antonescu sa-l aduca. Au plecat si l-au gasit deghizat în cioban.
Am ramas singur. Trebuia sa rezolv chestiunile urgente ale statului si am ramas la birou, unde dormeam. In acest timp, intra Ovidiu Vladescu în cabinet si-mi spune: "Domnule prim-ministru, stiti ce se petrece?" "Ce?" "Se trag focuri în jurul Presedintiei, Teatrului si Palatului si e un început de revolutie". I-am raspuns: "Ce sa fac? Asta am mostenit, asta e". I-am spus lui Vladescu sa vie comandantul militar al Capitalei. Venise Valer Pop si un legionar. In timpul acesta, m-a chemat la telefon Gigurtu, care ma întreaba: "Stii ce se petrece?" "Da, stiu, pentru ca aud focuri". Erau focuri ca sa ma intimideze. Intreaba: "Si ce ai de gând?" Eu spun: "Dar dumneata ce ai face?" "As trage". "Poftim si trage, eu n-am depus înca juramântul de prim-ministru". In timpul acesta a venit generalul Coroama.
A.B. : Stiati ca si Malaxa?
I.A. : Desigur. Altfel, de unde avea parale? Odata i-am spus: "De unde are parale, ca eu n-am posibilitatea sa am macar un secretar?" O miscare politica se tine cu bani. Eu n-aveam posibilitatea.
L-am întrebat: "Stii ce se petrece? Ce faci, tragi?" El a început sa-si dea ochii peste cap si dupa aceea mi-a spus: "Nu trag". "De ce?" "Pentru ca poporul are dreptate si nu pot sa trag". Eu spusesem regelui ca voi face tot ce e posibil sa salvez viata lui si a fiului sau. Atunci am spus lui Coroama: "D-ta ai fost persoana grata a regelui. Ai fost ales pentru aceasta. Daca aveai astfel de idei nu trebuia sa accepti postul. Eu am fost în alte conditiuni cu regele, cu toate astea, iata ce i-am spus... Acum treci dincolo". In timpul acesta, a venit Valer Pop, foarte emotionat. I-am spus: "N-am decât doua solutii: sa merg la Palat, sau în fata manifestantilor". Atunci, Vladescu a spus: "Pentru nimic în lume sa nu va duceti. Cadeti victima imediat". Atunci am chemat pe Coroama si i-am spus: "Domnule general, te rog, repeta ce mi-ai spus adineauri". A repetat: "Ai auzit, domnule Valer Pop. Poftim la Palat".
Am plecat la Palat, cu Valer Pop si Elefterescu, printre gloante.
Am uitat sa spun un incident, ca în ziua de 4 septembrie mai fusesem la rege, însa, ca de obicei, pâna când eram anuntat, stateam la Urdareanu. Atunci am avut o iesire violenta la el. Când fusesem, în iulie, mi-a cerut sa-i spun lui ce vroiam. Acum, în 4 septembrie, se duce din nou Rusescu în biroul lui Urdareanu. I-am spus: "Incepem din nou scena din iulie?" Mi-a raspuns: "Sa nu fiti brutal cu regele, atât vreau sa va rog". I-am spus: "Ai vazut ca a trecut ceasul al 12-lea, Urdareanu, daca esti bun român, sa-mi dai cuvântul ca n-o sa-l mai influentezi pe rege în nici o problema care o voi discuta si ca vei fi de acord cu mine". El mi-a spus: "Imi garantezi viata?" I-am întins mâna si am spus ca da, si de aceea i-am salvat viata. Regele [Mihai] nu stie nici azi aceasta chestiune si nici Carol. Aceasta mi-a folosit când i-am cerut abdicarea.
Atunci l-am luat pe Valer Pop si Elefterescu la Palat. Aci am spus aghiotantului: "As vrea sa-l vad pe voievodul Mihai, înainte de a merge la rege". L-am gasit, împreuna cu Damaceanu, într-un culoar. I-am spus: "Am venit sa Va vad înainte de a merge la Maiestatea Sa. Am o problema grava de rezolvat, care nu priveste pe Maria Voastra. Am venit sa va dau asigurari sa nu aveti nici o teama. Sper sa Va salvez". L-am apucat de mâini si i-am spus: "Va rog sa fiti calm". Dupa asta, m-am urcat sus, la aghiotanti. Rusescu, care asistase la întrevedere, s-a dus la Urdareanu si i-a spus: "Dl. general Antonescu merge la abdicare". Când m-am dus sus, am cerut sa vad toti aghiotantii înainte de a intra la rege. Erau cinci, sase. Le-am spus: "Domnilor, situatia e aceea pe care o vedeti. Pe piata se arunca manifeste, în care se cere abdicarea regelui. Care e parerea d-voastra?" Toti, în unanimitate, au spus: "Regele trebuie sa abdice". Era al doilea act care îmi va servi la obtinerea abdicarii. Dupa aceasta, am intrat la rege.
A.B. : Lucra?
va urma